Tarzans dundersprinter i milebane-debut

En av Europas snabbaste hästar bakom bilen.
På onsdag får åttaårige startblixten Click Bait prova milebana för första gången i livet när travets sommarturné gästar småländska Tingsryd.
– Han är en dundersprinter som man säger och hans bästa gren är nog just 1609 meter, säger tränaren Stefan Melander.


Onsdagskvällarna med V86 är under sommaren liktydigt med tävlingar på en bana i stället för två och med tidigare start för det stora spelet. Tingsryd är veckans värd. Sveriges enda milebana. 1 609 meter i omkrets.

Hästen Stefan ”Tarzan” Melander kallar dundersprinter har deltagit i ett par upplagor av Elitloppet, segrat i Prins Daniels lopp och var i början av karriären trea i Sprintermästaren över 1609 meter.
Kort distans har Click Bait alltid gillat men tillfällena att prova just den engelska milen har varit få.
På onsdag är det 1609 meter som gäller igen i huvudloppet Milemästaren (V86-7) i Tingsryd med 200 000 kronor till vinnaren.
Debut över ett varv på favoritdistansen borde passa perfekt.
– Milebana har han aldrig startat på, så det ser spännande ut. Han tillhör nog de hästarna som gynnas och hans bästa gren är nog 1609 meter. Det tror jag. Då kan han nog gå från vilka positioner som helst, säger Solvallatränaren som deltar med en häst på onsdag.

Hästens ordinarie kusk Per Lennartsson jagar karriärens 3000:e seger. En triumf återstår. Kanske kommer den med dundersprintern. Lennartsson brukar säga att Click Bait är lite som en bil att köra, särskilt från start. ”Hästen är helt magisk när bilen släpper, det är bara gasa och köra” har kusken sagt om åttaåringen som kanske är landets startsnabbaste häst.
Från ett sjättespår borde chansen vara stor att Click Bait blåser till ledningen igen på onsdag.
Stefan Melander:
– Det får ni fråga Per om, jag vet inte vad han har för planer. Men Click Bait är ju otroligt startsnabb och han är bra i ordning i alla fall. Ruggigt i ordning. Det ska bli kul att se hur snabbt det kan gå ett varv. Det kan nog gå undan ordentligt, säger tränaren.

"Vinner om luckan kommer"
Click Bait var med i Sweden Cup på Solvalla där slutvinnaren Missle Hill plockade ner Melanders häst från rygg ledaren i försöket. Click Bait tog ledningen även i finalen där Per Lennartsson valde att släppa efter ett halvvarv till Alessandro Gocciadoro och Always Ek och blev fast över mål.
– Per säger att han vinner Sweden Cup om luckan kommer.
Du brukar säga att Click Bait inte gillar vintern och att hästen är klart bäst sommartid?
– Ja, han är så lycklig när det är 20-25 grader varmt. Han är som mig, gillar värmen och avskyr snö och kyla. Trots att han är åtta år har han nog aldrig varit så bra som nu. Även där är han som jag, han blir bara yngre och yngre! säger Melander.
Hur går hästen utrustad på onsdag?
– Som på Solvalla, maximalt. Det blir jänkarvagn, barfota och med ett helstängt huvudlag. Sedan är det bara för Per att luta sig baklänges och köra höll jag på att säga. Närå, men det ska bli spännande. Han möter några ur den högsta eliten så det är inget lätt lopp precis. Men han är bra själv också den här.

Fotnot: Första V86-start på onsdag är klockan 19.20.

Av Mikael Wikner, Kanal 75

Publicerad tisdag 11 juni 2024. info@tingsryd.travsport.se