Gocciadoro med italiensk armada till Tingsryd

Oslo Grand Prix, MileMästaren och Kymi Grand Prix. Alessandro Gocciadoro har ett hektiskt storloppsschema framför sig och den italienske stjärnan kommer till Tingsryds travfest den 12 juni med en hel italiensk armada.
- Jag blir inte förvånad om han åker hem med tre segrar, säger stallets manager Jori Turja.


Jori Turja är en legendar inom branschen efter åren som tränare till världsstjärnan Varenne och sedan ett gäng år tillbaka är han manager i Stall Gocciadoro. Han berättar att Alessandro Gocciadoro ser fram emot besöket i Tingsryd nästa vecka.
- Han har inte kört i Tingsryd på över tio år men han ville det. Det är några hästar som han gärna vill köra själv och sen tänker han tävla mer i Sverige framöver i sommar också. 
- Alessandro gillar att Tingsryd har ett långt utslagsgivande upplopp. Han har kört en hel del på Follonicas 1400-meters bana i Italien och uppskattar stora banor. Han var inte särskilt missnöjd med spåren heller, han fick ju en del bakspår men det var ju bättre än spår sju och åtta.

Stall Gocciadoro kommer till Tingsryd med stallformen i absolut zenit. Under elitloppshelgen blev Gocciadoro helgens man med sju vinster och på den vägen har det fortsatt. I skrivande stund är han landets vinstrikaste tränare med över 11 miljoner inkört på enbart 93 starter, segerprocenten ligger på otroliga 39!
- Hästarna fungerar strålande för dagen och det finns inga moln på himmeln just nu, säger Turja.

I onsdagens storlopp MileMästaren (V86-7) med 200.000 kronor till vinnaren sitter Gocciadoro upp bakom Colibri Jet, som vann Premio Going Kronos under Åbergs-kvällen 2021 och som visat upp fina fartresurser. Senast var sexåringen efter Readly Express fyra i sitt Sweden Cup-försök på 1.09,9a/1609 meter. Nu väntar gulddivisionen från spår tio.
- Han har kommit igång bra igen och gick rätt bra i Sweden Cup-försöket. Milebana ska passa honom och han får smyga med från sitt bakspår, han gynnas av överpace och ska kunna vara med där framme, säger Turja.

I en högklassig silverdivision (V86-8) startar Dany Capar från spår två bakom bilen.
- Han höll storstilat från ledningen i bronsfinalen under elitloppshelgen som tvåa bakom Celiaz på 1.10,8 full väg. Det är ett väldigt starkt silverlopp på pappret men han ska räknas, säger Turja.

Nämnda Celiaz vann alltså bronsfinalen på Solvalla efter en läcker slutrepa och går nu ut i Diamantstoet (V86-1) från bakspår.
- Hon stod för en grym prestation och gick 08,7 sista varvet med en rejäl slutrepa i tredjespår. Det borde inte gå att vinna det loppet på det viset. Hon är den av våra hästar som är mest gynnad av det långa upploppet på TingsrydTravet och det är verkligen ingen bluff det här, säger Turja.

Att NBA-stjärnan Nikola Jokic äger hästar hos vännen Gocciadoro är välkänt, men frågan är hur
många som vet vem som äger Diabel (V86-4)? Det handlar om en minst lika meriterad idrottsprofil, berättar Turja, nämligen Polens bäste fotbollsspelare genom tiderna – Zbigniew Boniek. 

Mittfältaren ledde Polen till ett brons i VM 1986 och har bland annat vunnit Europacupen med Juventus. Han är för närvarande vice president i UEFA. Nu kan det bli ett besök på Sveriges största bana.
- Han är väldigt travintresserad och har själv kört en del lopp i sin rödvita dress. Han bor i Rom men det är inte omöjligt att han kommer till Tingsryd. Han har i alla fall en bra häst som gjorde det väldigt bra i första starten i Sverige senast på Bollnästravet. 

I V86-6, stayermästaren över två varv, startar Doctor Gio som är tillbaka hos Gocciadoro efter en sejour hos Adrian Kolgjini.
- Det var ett tags sedan han startade men han tränar bra och står bra inne i klassen i grund och botten. Den långa distansen klarar han fint, han får avvakta och smyga med.

Utanför V86 har Gocciadoro även First Kiss Bi i lopp 1 och med sex starthästar kommer den italienske stjärntränaren vara rejält i hetluften under en fantastiskt tävlingskväll.
- Det ser spännande ut och jag blir inte förvånad om han åker hem med tre segrar, säger Turja som själv kommer vara på plats under TingsrydTravets stora fest den 12 juni.

Av Jens Oscarsson

Publicerad fredag 7 juni 2024. info@tingsryd.travsport.se