En härlig travkväll i Tingsryd

Fantastiskt fina startfält, en gemytlig stämning på publikplats och nöjda tränare och kuskar. STL med V86 på TingsrydTravet blev en kväll när travsporten är som bäst.


Det såg länge mörkt ut på onsdagseftermiddagen inför tävlingarna och när de första hästarna anlände till stallbacken silade regnet ner över TingsrydTravet. Men det blev en fin kväll till slut och även om det var kylslaget, så värmde stämningen och racen desto mer under en mycket fin tävlingsdag. 

I inledande Tingsryds Mini-MileMästare (kat A) respektive TingsrydTravets Lilla MileMästare (kat B) fick vi se fina vinnare i Malin C Johanssons Gransjöns Krumelur som kördes av Wilma Johansson och Sofie Nordmarks Ernst Riccardo som styrdes in av Linus N Olsson. Vinnarna fick ta emot fina hederstäcken och gratulerades i vinnarcirkeln utöver sponsorerna Totamåla Gård och Rungegårds Stuteri också av kuskstjärnorna Magnus A Djuse och Mats E Djuse. Senare under kvällen hyllades deltagande kuskar i vinnarcirkeln inför publiken och förhoppningsvis hade våra framtidshopp en bra dag på TingsrydTravet.

Kvällens huvudattraktion var MileMästaren inom gulddivisionen och det var nästan en Hugo Åbergs-känsla inför start med solnedgången som inramning. TingsrydTravet vill etablera MileMästaren som ett storlopp och racet fick också en internationell touch med meriterade hästar från USA, Italien och Danmark. Dessvärre galopperade hambofemman Point of Perfect och Gocciadoros Colibri Jet i inledningen och det blev ingen riktig rekordjakt denna gång. MileMästaren 2024, Stefan Melanders Click Bait, gjorde emellertid alla rätt och var mycket läcker från täten på 1.10,0a/1609 meter. Åttaåringen som gjorde sin första start på milebana i karriärens 90:e framträdande såg ut att stortrivas och dansade undan över upploppet via 1.06,3 sista 400 meterna. I sulkyn satt som vanligt Per Lennartsson och vad passade bättre än att ta sin 3000:e seger just i MileMästaren på TingsrydTravet! De välförtjänta applåderna var många både för Click Bait och Per Lennartsson i segerdefileringen, som säkerligen lär vara tillbaka för nästa års upplaga.
– Man är alltid lite fundersam med det långa upploppet, men han tyckte verkligen om att springa på milebanan. Det kände jag. När det får göra samma sak gång på gång kan de bli lite less på det, men detta tyckte han var kul. Han var på hugget hela vägen och ut ur sista kurvan kändes han helt oslagbar, sa Lennartsson till Travronden sedan han tagit emot hederspris från huvudsponsorn Runes Bensin.

Emoji med Flemming Jensen var duktig tvåa från dödens och Get a Wish med tränaren Johan Untersteiner spurtade in fint som trea.

Tio lopp avgjordes under tävlingskvällen på en mycket fin bana som lovordades av de aktiva.  Banmästare Dennis Hildingsson med medarbetare hade sannerligen gjort ett väldigt gott jobb som förtjänar beröm.

Alessandro Gocciadoro, landets just nu hetaste tränare, var på plats själv på TingsrydTravet för första gången sedan 2013 och körde alla sex starthästar från stallet. På V86 blev det två segrar och två andraplatser. Med klassklättraren Diabel svepte Gocciadoro till ledningen på sista bortre och ekipaget höll undan trots bekymmer med travet på fina 1.12,9a/1609 meter. I högklassig silverdivision avslutade sedan Gocciadoro på topp med Dany Capar som spårade hela vägen på 10 blankt över den engelska milen.

Snabbast under dagen var Bo Westergaards Gabi Kyvsvgård som vann från dödens med Nicklas Korfitsen på 1.09,0a/1609 meter. I stayermästaren tillika bronsdivisionen över mastiga två varv vann lille Blue Boy Face tillsammans med tränaren Johan Untersteiner. Även Joakim Lövgren hade en bra dag på jobbet med V86-seger med egentränade Epicure D.E. samt med Elke Frintas Enjoy the Moment.

Som vanligt när TingsrydTravet står värd för ett stort streckspel blev det fin utdelning och åtta rätt på V86 gav hela 357.427 kronor.

Publiksiffran landade på 1459 åskådare, en god notering med tanke på regnet under dagen och den kylslagna kvällen samt konkurrens med skolavslutningar och studenter i kommunen. Framför allt var det en väldigt bra stämning på publikplats och åskådarna leddes med varm hand under kvällen av populäre Anders Lindqvist som var ciceron. På publikplats ordnades också en rad aktiviteter, TingsrydTravet hade ponnykörning och Monté Python på plats och dessutom gjorde Miles Dackesson ett bejublat besök. Från STL Sommartrav hade bland annat med sig lekland och stl-torg med gratishattar.

Detta var TingsrydTravets största tävlingsdag för året och med tanke på de högklassiga loppen och att arrangemanget flöt på väl på alla sätt, råder det väl ingen tvekan om att banan stärkt sina aktier för att få V75 2025. 

Närmast väntar ponnytävlingar på söndag och den 9 juli bjuder vi in till V64 och Förenade Familjehems familjedag. Varmt välkomna!

Av Jens Oscarsson, travbanechef

Publicerad torsdag 13 juni 2024. info@tingsryd.travsport.se