Vanessa Hjelm har tagit klivet

TingsrydTravet har fått ett spännande tillskott i tränarkåren. Vanessa Hjelm har efter utbildningsår på Tingsryds travskola och Wången – samt arbete och praktik hos flera stortränare – tagit klivet till att bli amatörtränare.
- Jag har haft det som mål ända sedan jag var liten så det känns väldigt bra, säger det 20-åriga framtidslöftet.


Vanessa Hjelm från Väckelsång har en gedigen travbakgrund och hennes väg in i travet började redan i förskoleåldern.
- Jag har älskat djur sedan jag var liten och efter att ha testat på att rida utanför Börjes på en julskyltning så ville jag fortsätta med det. Men på ridskola får man inte helheten utan när man ridit så åker man hem, så pappa tyckte jag skulle börja på Tingsryds travskola istället där man får sköta om hästarna och lära sig hela processen. Och så blev det, säger Vanessa och fortsätter:

- Sedan tog jag ut ponnylicens när jag var nio år och eftersom jag inte hade en egen ponny gick jag kurserna flera gånger om, så jag kunde fortsätta vara med hästarna. När jag var tolv år började jag som travskoleassistent.

När det några år senare var dags att välja gymnasium föll valet på Wången, travsportens riksanläggning, utanför Östersund.
- Jag hade min första praktik hos Ingela Claesson och hon är fantastiskt bra, hon har lärt mig jättemycket. Ingela hade själv gått på Wången tillsammans med bland andra Emilia Leo och Oskar Kylin Blom, så hon inspirerade mig att läsa där. Hon jobbade hos Per Linderoth och jag gjorde min första praktik hos honom, säger Hjelm som under årens lopp även praktiserat eller arbetat hos Conrad Lugauer, stall Oscarsson och Daniel Wäjersten.

Efter Wången-tiden lockades hon hem till Småland igen och bor numera i Växjö. Och satsningen på travet har fortsatt.
- Jag jobbar halvtid hos Håkan Danielsson och det fungerar jättebra, jag stortrivs där. Förhoppningsvis kan vi få in ännu fler hästar framöver så jag kanske kan jobba heltid, säger Hjelm.

TingsrydTravet har många aktiva inom ponnysporten men det är inte lika många som tar klivet att ta tränarlicens för stor häst. Där får Hjelm ses som en förebild, som gått via travskolan och åren som ponnykusk, till att gå vidare med b-tränarlicensutbildning. Vid årsskiftet tog hon ut sin amatörlicens.
- Jag har haft det som mål ända sedan jag var liten så det känns väldigt bra.

Vanessa Hjelm med Greenstream under TingsrydTravets sista tävlingsdag i höstas.
Vanessa Hjelm med Krister Sjöbergs Greenstream på TingsrydTravet i höstas.

Vad har du för tips till ungdomar som vill ta steget och bli b-tränare för stor häst?
- Att försöka lära sig så mycket som möjligt och gärna jobba hos en eller flera tränare. Alla tränare jobbar ju på olika sätt så det kan vara bra att se hur de arbetar och ta med sig det man själv tycker är bra. Det är bra att vara nyfiken och fråga hela tiden varför en tränare jobbar på ett visst sätt. Jag har lärt mig jättemycket under mina praktiker och arbeten.

Själv har den färska Tingsrydstränaren en häst på träningslistan, femåriga stoet Jolie Love som är stationerad hos tränarkollegan och vännen Maria-Therese Davidsson.
- Det går framåt med Jolie Love, hon har inte startat sedan i höstas för förra ägaren men hon är pigg än så länge och vi tränar på. Hon har ett fint steg och det är väldigt mycket humör i henne, kan hon visa det i tävling också så ska det nog bli bra.

Vad har du för målsättning med säsongen?
- Jag tar ett lopp i taget med Jolie Love och så får vi se var det slutar. Som tränare hoppas jag utveckla mig själv och jag vill gärna få in någon mer häst i träning. Sedan hoppas jag få köra mer lopp också och jag är väldigt taggad inför tävlingarna på TingsrydTravet i sommar. På längre sikt hade det varit jättekul att bli proffstränare men man får ta en sak i taget, säger Vanessa Hjelm avslutningsvis.

Av Jens Oscarsson

Publicerad torsdag 11 januari 2024. info@tingsryd.travsport.se