Gustavsson spänner bågen

TingsrydTravet har fått en ny lovande b-tränare. Axel Gustavsson, 19, plockade nyligen ut licensen och går mot en spännande framtid inom travsporten.
- Drömmen är att träna hästar på heltid, säger Gustavsson som har en intressant femåring på träningslistan.


Axel Gustavsson bor i Fridlevstad utanför Karlskrona och har under de senaste åren blivit en viktig kugge för TingsrydTravet. Han sitter i travsällskapets styrelse som ungdomssuppleant, har under flera år hjälpt till som ledare på travskolan samt arbetat på inskrivningen på tävlingsdagar under de senaste fyra säsongerna.
- Jag fick en prova-på-kurs i julklapp för fyra-fem år sedan och fastnade direkt för travsporten. Efter att jag gått vuxenkurs 1 så började jag i inskrivningen och det gjorde att jag fick en bättre inblick i hur det fungerar på tävlingar. Det är samma sak med styrelsearbetet, att man lär sig hur det fungerar och samtidigt kan göra sin röst hörd. Det är nyttiga erfarenheter och varit väldigt kul, säger Axel.

Samtidigt har han tävlat för TingsrydTravet som ponnykusk och tränare, och nyligen tog han ut b-licens för stor häst. En licens som i maj förhoppningsvis kommer att kompletteras med en körlicens.
- Jag går licenskursen på Kalmar och går allt som det ska blir jag klar i mitten av maj. Planen i år är att köra så mycket som möjligt med min egen och andras hästar och utvecklas som kusk, säger Axel.

Hästen som ska ge honom en flygande start på tränarkarriären heter Merlene Boko (e. Amaru Boko) som Axel köpte tidigare under året. För sin tidigare tränare Emma E Johansson har det femåriga stoet tjänat drygt 90.000 kronor på 13 starter.
- Jag köpte henne för att ha en häst till licensloppen först och främst och det är en väldigt trevlig och lyhörd häst. Hon är jätteglad och vill alltid träna. Är hon lika villig på tävlingar så tror jag och hoppas att det ska gå bra med henne i år.
- Sedan kommer jag att fortsätta med mitt russ Allgunnens Mynta, det har varit många problem med henne men jag hoppas att hon ska få ut det hon visar i träning även på tävling.

Vad har du för träningsfilosofi?
- Jag tror på varierad träning för att hålla hästen glad. Jag har ridit hela mitt liv och tror det är nyttigt med ridträning för hästen, sedan kör jag gärna i skogen. Och sska jag köra fort så blir det givetvis på TingsrydTravet.

För att lära sig ännu mer om travsporten jobbar Axel extra hos Fredrik Persson på helger och lov.

- Jag trivs jättebra. Det är kul att köra många hästar som fungerar på olika sätt och på samma gång träffa hästkunniga personer som man kan lära sig av. Det är bra erfarenheter.

I juni tar Axel studenten och förhoppningsvis blir det en full satsning på travet.

- Jag går på svetsskola och har bra möjligheter att få jobb efter studenten, samtidigt vill jag ju jobba inom hästnäringen och arbeta hos någon tränare som hästskötare. Så jag är lite kluven, säger Axel som ändå lutar åt det senare alternativet.
- Drömmen är att träna häst på heltid och kunna livnära sig på det, konstaterar framtidslöftet.

Av Jens Oscarsson

Publicerad tisdag 27 februari 2024. info@tingsryd.travsport.se