Premiär med både sång och trav för Einarsson Nilsson

Ida Einarsson Nilsson är en hemmatränare med många talanger och under TingsrydTravets årspremiär 1 maj får hon nyttja två av dem. 36-åringen startar Holger Highness i V64-2 och redan före tävlingarna ska hon framföra nationalsången vid invigningen.
- Travet är jag inte nervös för, det är det bästa jag vet, men det är mer nervöst med sången, säger Ida.


TingsrydTravet har en gedigen tränarkår och när det på onsdag vankas säsongspremiär startar ett gäng spännande hemmahästar (se längre ner). En av Tingsrydstränarna som länge siktat på tävlingarna är Ida Einarsson Nilsson, som har sin verksamhet i Ebbalycke utanför Sölvesborg.
- Ja, jag vill ju gärna vara med på premiären så jag såg till att anmäla Holger Highness. Det ska bli väldigt roligt med travtävlingar i Tingsryd igen, säger hon.

För närvarande har Ida tre unghästar på startlistan och två starthästar, Azzura Pizzane och Holger Highness, och det är den senare som mest visat framhovarna. I fjol tog Zola Boko-sonen två segrar för Ida och sjuåringen har varit nyttig så här långt.
- Med tanke på att han tidigare inte presterat någonting så tycker jag att fjolåret var fantastiskt. Han är lite som tjuren Ferdinand, han springer i sin egen lilla värld och blir lite förvånad när det är dags att ta i. Det känns som att han har flera växlar som han inte utnyttjat än, han springer fortfarande på halvfart. Men det är en helt okomplicerad häst som springer utan käk och som är en riktig klippa.

På onsdag startar Holger Highness i lopp 5 (V64-2) från spår tre i loppet över 2413 meter.
- Han känns väldigt stark och fin. De andra har startat lite mer och tjänat mer pengar, men därav har han ju också fått ett bra spår i spårtrappan. Jag hoppas komma ner på innerspår och smyga så länge det går. Det går alltid snabbt i Tingsryd och vi får se hur fort det går över 1,5 varv, men helt borträknad ska han inte vara.

Och så var det ju det här med sången. Givetvis ska årets tävlingar inledas med stil och Ida har fått hedersuppdraget att framföra nationalsången vid invigningen kl 13.20.
- Travet är jag inte nervös för, det är det bästa jag vet, men det är mer nervöst med sången där jag inte har lika mycket rutin. Men jag har sjungit nationalsången både Kalmartravet och Karlshamnstravet så det ska nog gå bra, konstaterar Ida.

Tävlingarna drar sedan igång kl 13.45 och det finns som sagt fler hemmahästar att hålla koll på denna tävlingsdag. I dagens första lopp kör Stefan Larsson egentränade Jist On Light Boy, som gick ett fint banjobb på TingsrydTravet förra veckan. I dagens montélopp (lopp 3) återfinns Bengt Olle Möllers See You in Heaven som visade form senast på Vaggeryds breddtävlingar med en andraplats tillsammans med Jonna Jacobsson som sitter upp på nytt nu. I V64-2 startar utöver Holger Highness även Digital Aircraft från spår nio, tränad av Ida Holmqvist. Även här ska formen vara på uppåtgående, senast var fyraåringen duktig trea på Kalmartravet och han blir att räkna med igen.

Bilden ovan: Ida Einarsson Nilsson efter seger med Emma Holmqvists Tvingenswillywonka på Tingsryd. Fotograf Gert Andersson.

Av Jens Oscarsson

Publicerad måndag 29 april 2024. info@tingsryd.travsport.se